K tomuto pokrmu potřebujeme následující ingredience:

  • plátky lososa
  • 150g sladkou smetanu
  • 50g zakysanou smetanu
  • snítku kopru
  • citron
  • pepÅ™
  • bílé víno
  • brambory
  • cibuli
  • máslo + olivový olej

Lososa nakrájíme na plátky, pokud jsme jej nekoupili jako plátky. Lehce nasolíme, okoÅ™eníme (napÅ™. 4-barevný pepÅ™, koÅ™ení na ryby – podle chuti).

Připravíme si omáčku na lososa. V misce si rozmícháme kelímek sladké smetany a asi půl kelímku zakysané smetany, přidáme pár kapek citronu.

Na pánvi rozmícháme máslo s olivovým olejem a položíme na něj plátky lososa, lehce osmažíme. Výpek slijeme do pekáčku a podlijeme bílým vínem, lehce povaříme, po té vlijeme smetanu. Do pekáčku vložíme osmažené plátky lososa, které polijeme připravenou omáčkou z pekáčku. Do krajů, mimo plátky vložíme snítky kopru, na každý plátek položíme půl kolečka citronu. Takto připravené dáme asi na 15 minut zapéci do předehřáté trouby.

Jako přílohu můžeme udělat zámecké brambory.

Brambory omyjeme a nakrájíme na měsíčky, vyskládáme je na vymaštěný plech, posolíme, můžeme přidat na plátky nakrájenou cibulku. Brambory dáme upéci do trouby.

K jídlu doporučuji bílé víno, např. Sauvignon blanc.