Ingredience:

  • TÄ›stoviny penne
  • 30 dkg goudy
  • 1 balení hermelínu
  • 1 smetana na vaÅ™ení
  • mléko
  • čerstvý Å¡penát
  • čerstvá bazalka
  • 1/2 cibule
  • 3 stroučky česneku
  • olivový olej
  • máslo
  • slunečnicový olej
  • sůl, pepÅ™, oregano, případnÄ› další koÅ™ení dle chuti

Sýr nakrájíme na kostky nebo jej nastrouháme, aby se nám lépe rozpouštěl. Z čerstvého špenátu otrháme pouze listy (stopky listů do pokrmu nepatří), opereme a pokud jsou listy větší, pak je natrháme nebo nakrájíme na menší.

Do sýrové omáčky budeme potřebovat oloupat 2 stroučky česneku, který rozmáčkneme plochou stranou nože na placku, po té česnek nakrájíme na větší kousky. Do pánve dáme olivový olej a do studeného olivového oleje přidáme tyto česnekové kousky, necháme česnek zrůžovět a po té přidáme malou kostku másla. Necháme máslo rozpustit a máme italský základ na omáčku.

Do tohoto základu přidáme nakrájený sýr a zalijeme smetanou na vaření, přikryjeme pokličkou a necháme sýr rozpustit. Počkáme až se sýr rozpustí a necháme vyvářet vodu, v mezičase můžeme dochutit bylinkami a pepřem.

Těstoviny připravíme dle návodu na obalu. Doporučuji přidat do vody kapku oleje, aby se těstoviny nepřilepily a samozřejmě vodu osolJakmile máme připravenou sýrovou omáčku a těstoviny, můžeme začít připravovat špenát, který je vhodné podávat ještě teplý.

Do studeného oleje přidáme na jemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme na jemno nakrájený strouček česneku. Po té, co česnek zrůžoví a cibule zezlátne, přidáme oregano, na jemno nakrájené čerstvé listy bazalky. Po zavadnutí bazalky a oregána přidáme listy špenátu a orestujeme. Příprava trvá asi 10 minut.

A můžeme servírovat.