Penne se sýrovou omáÄkou a Å¡penátem
- 25 května, 2009
- Write comment
Ingredience:
- Těstoviny penne
- 30 dkg goudy
- 1 balenà hermelÃnu
- 1 smetana na vaÅ™enÃ
- mléko
- Äerstvý Å¡penát
- Äerstvá bazalka
- 1/2 cibule
- 3 strouÄky Äesneku
- olivový olej
- máslo
- sluneÄnicový olej
- sůl, pepÅ™, oregano, pÅ™ÃpadnÄ› dalÅ¡Ã koÅ™enà dle chuti
Sýr nakrájÃme na kostky nebo jej nastrouháme, aby se nám lépe rozpouÅ¡tÄ›l. Z Äerstvého Å¡penátu otrháme pouze listy (stopky listů do pokrmu nepatÅ™Ã), opereme a pokud jsou listy vÄ›tÅ¡Ã, pak je natrháme nebo nakrájÃme na menÅ¡Ã.
Do sýrové omáÄky budeme potÅ™ebovat oloupat 2 strouÄky Äesneku, který rozmáÄkneme plochou stranou nože na placku, po té Äesnek nakrájÃme na vÄ›tÅ¡Ã kousky. Do pánve dáme olivový olej a do studeného olivového oleje pÅ™idáme tyto Äesnekové kousky, necháme Äesnek zrůžovÄ›t a po té pÅ™idáme malou kostku másla. Necháme máslo rozpustit a máme italský základ na omáÄku.
Do tohoto základu pÅ™idáme nakrájený sýr a zalijeme smetanou na vaÅ™enÃ, pÅ™ikryjeme pokliÄkou a necháme sýr rozpustit. PoÄkáme až se sýr rozpustà a necháme vyvářet vodu, v meziÄase můžeme dochutit bylinkami a pepÅ™em.
TÄ›stoviny pÅ™ipravÃme dle návodu na obalu. DoporuÄuji pÅ™idat do vody kapku oleje, aby se tÄ›stoviny nepÅ™ilepily a samozÅ™ejmÄ› vodu osolJakmile máme pÅ™ipravenou sýrovou omáÄku a tÄ›stoviny, můžeme zaÄÃt pÅ™ipravovat Å¡penát, který je vhodné podávat jeÅ¡tÄ› teplý.
Do studeného oleje pÅ™idáme na jemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatÄ›t a pÅ™idáme na jemno nakrájený strouÄek Äesneku. Po té, co Äesnek zrůžovà a cibule zezlátne, pÅ™idáme oregano, na jemno nakrájené Äerstvé listy bazalky. Po zavadnutà bazalky a oregána pÅ™idáme listy Å¡penátu a orestujeme. PÅ™Ãprava trvá asi 10 minut.
A můžeme servÃrovat.