Archive for Duben, 2009

Losos se špenátem a anglickou zeleninou

Co potřebujeme:

  • mražené lososové filety
  • porcovaný Å¡penát
  • mražená zelenina (pokud je může být i čerstvá)
  • cibule
  • česnek
  • koÅ™ení na ryby
  • vegeta
  • provensálské koÅ™ení
  • sůl, pepÅ™

Rozmražené filety nakořeníme a nesolíme, aby losos nepustil šťávu. Na jemno nakrájíme cibuli a dáme na másle restovat, jakmile je cibule do zlatova orestovaná přidáme špenát, trochu vody a osolíme. Až voda vyvře, odstavíme špenát, pro zjemnění chuti můžeme kápnout trochu mléka či smetany.

Na další pánvičce rozehřejeme máslo a dáme na máslo smažit lososa. Lososa položíme kůží na pánvičku (případně tou stranou, na které by měla být kůže) a smažíme. Až je hotová kůže, osolíme a na chvíli otočíme, aby se i druhá strana orestovala.

Dáme rozpustit máslo a na másle zlehka osmažíme na jemno nasekaný česnek. Přidáme zeleninu, osolíme, ochutíme vegetou, můžeme přidat i provensálské koření.

podáváme s pečivem, můžeme podávat i bílý vinný střik.

Grilovací omáčka – pomeranč – zázvor

Pekli jsme dolní stehna, tak mne napadlo udělat k nim grilovací omáčku a protože nebylo nic jiného doma, tak jsem se rozhodl udělat grilovací omáčku z pomeranče a zázvoru.

Co potřebujeme k přípravě:

  • 1 stÅ™ední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 pomeranče
  • kousek čerstvého zázvoru
  • polohrubá mouka
  • med
  • koÅ™ení na dochucení
  • šťáva z pečeného kuÅ™ete

Na začátku si připravíme ingredience. Vylisujeme 2 pomeranče a šťávu slejeme do 3dcl sklenice, kůru nevyhazujeme, bude potřeba ještě v dalších přípravách. Do sklenice s pomerančovou šťávou přidáme 3 lžíce medu a doplníme teplou vodou.

Cibuli nakrájíme na jemno a dáme smažit. Jakmile cibule začne sklovatět, přidáme pasírovaný česnek a čekáme než cibule začne zlátnout. Po té zalijeme připravenou pomeračnovou šťávou. Přivedeme k varu. Oloupeme si zázvor a nastrouháme jej do bublající směsi, dále nastrouháme trochu pomerančové kůry, abychom dostali správnou barvu a lehce nahořklou chuť.

Za stálého míchání počkáme až se odpaří voda a zaprášíme moukou. Mouku se směsí lehce opražíme, zalijeme vodou a necháme provářet, aby se rozpadla cibulka. Pokud se nám nechce čekat, můžeme směs rozšlehat v mixeru. Dochutíme dle chuti. Pokud máme šťávu z pečeného kuřete, tak ji přidáme.

Omáčku podáváme k pečenému či grilovanému kuřecímu.

Return top