Na recept potřebujeme následující ingredience:

  • 1,5 kg brambor
  • 4 cibule
  • 200g slaniny
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 smetana ke Å¡lehání
  • 750g kuÅ™ecích prsíček
  • olej
  • sůl
  • koÅ™ení

Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Necháme ve ve vodě, aby nám nezčernaly.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky, které přepůlíne příčně. Slaninu nakrájíme na nudličky. Dáme trochu oleje na pánev (pokud není slanina dost mastná) a dáme orestovat slaninu. Po té, co se slanina začne škvařit, přidáme cibuli a orestujeme ji do zlatova. Během restování, doporučuji směs ochutit provensálským kořením. Až je cibulka zlatavá, směs stáhneme z ohně a necháme ji vychládnout.

Kuřecí maso nařežeme na tenké plátky a mírně nasolíme. Připravíme si pekáč ve kterém budeme jídlo zapékat. Na dno pekáče slijeme tuk z restované cibule se slaninou. Do vychladlé restované směsi přidáme zakysanou smetanu a směs promícháme.

Na pekáč naklademe brambory tak, aby bylo kompletně pokryté dno (asi 2 vrstvy koleček brambor stačí), na brambory rozetřeme restovanou směs se zakysanou smetanou, na to naklademe kuřecí maso, které následně posypeme kořením, maso pokryjeme zbytkem brambor, tak aby bylo rovnoměrně zakryto, okořeníme brambory. (brambory jsme samozřejmě nezapomněli osolit).

Nakonec celou směs přelijeme smetanou ke šlehání, pokud nám zbylo v kelimku trochu zakysky, tak šlehačkou vypláchneme kelímek od zakysky a přelijeme celou směs tímto. Dáme péct zavřené, až brambory navrchu změknou, odstraníme vrchní díl a necháme pekáč otevřený, aby brambory získaly zvrchu křupavou kůrku.

Podáváme teplé se zeleninou. K jídlu doporučuji jemně kořenité bílé víno.

Použité koření: Římský kmín na brambory, grilovací směs (s většími kousky koření) na kuřecí maso, provensálské koření do restované cibulky. Použité koření bylo bez přídavného glutamátu a soli.