VepÅ™ová peÄenÄ› s rajÄatovou omáÄkou
- 10 ledna, 2010
- Posted in Recepty
- Write comment
Na vepÅ™ovou peÄeni s rajÄatovou omáÄkou potÅ™ebujeme následujÃcà ingredience:
- 1 kg vepřového plecka
- 15 dkg anglické slaniny na Å¡pikovánÃ
- 1 kg Äerstvých rajÄat
- 400 g loupaných rajÄat v konzervÄ›
- 5 mrkvÃ
- 3 cibule
- pórek
- celer (doporuÄuji Å™apÃkatý)
- sůl a koÅ™enÃ
Do hrnce si dáme vaÅ™it vodu. Plecko proÅ¡pikujeme Å¡palÃÄky anglické slaniny a osolÃme. OÅ¡krabeme 2 mrkve, oloupeme jednu cibuli a ukrojÃme kus pórku, vÅ¡e pÅ™epůlÃme, aby se nám to dobÅ™e vlezlo do hrnce. Než zaÄne voda vaÅ™it, vhodÃme zeleninu. Po uvedenà vody do varu vložÃme celý kus proÅ¡pikovaného plecka. Nezapomeneme vodu dost osolit.
Než se maso ovařà cca 15-20 minut, pÅ™ipravÃme si pÅ™Ãpravu na omáÄku. OÅ¡krabeme zbylé tÅ™i mrkve a nakrájÃme je na kostky. Oloupeme cibuli a nakrájÃme na hrubo. Pokud použijeme Å™apÃkatý celer, pak jej nakrájÃme na kostky, v pÅ™ÃpadÄ› použità celerové bulvy, doporuÄuji ji nastrouhat.
Dále doporuÄuji si rovnou pÅ™ipravit i rajÄata. ÄŒerstvá rajÄata nakrojÃme a spaÅ™Ãme, aby Å¡la loupat.
DoporuÄuji spaÅ™ovat rajÄata tak, že si ohÅ™ejeme vodu v rychlovarné konvici, rajÄata pÅ™elijeme a po cca 15-20 vteÅ™inách pÅ™elijeme studenou vodou. Budou se nám lépe loupat. Pokud majà rajÄata tvrdou slupku, můžeme postup s horkou s studenou vodou opakovat.
RajÄata oloupeme a nakrájÃme na Ätvrtky. VykrojÃme také zelené konce od stopky tak, aby na rajÄeti nezůstaly žádné zelené Äásti pouze Äervená masa. OtevÅ™eme si konzervu s loupanými rajÄaty. Tato pÅ™idáváme hlavnÄ› pro barvu, neboÅ¥ mimo sezónu nemajà Äerstvá rajÄata dostatek barviva a výsledná omáÄka by byla mdlé barvy.
Na pánev si dáme olivový olej na kterém necháme zesklovatÄ›t cibuli, pak pÅ™idáme koÅ™enovou zeleninu. Po chvÃli restovánà pÅ™idáme loupaná Äerstvá rajÄata. Až loupaná rajÄata zaÄnou pouÅ¡tÄ›t šťávu, pÅ™idáme loupaná rajÄata z konzervy. To z toho důvodu, že Äerstvá rajÄata se pÅ™ipravujà déle než loupaná z konzervy.
PÅ™ipravÃme si pekÃ¡Ä na maso. Pokud máme bláznivou troubu, tak maso dáme jeÅ¡tÄ› radÅ¡i do alobalové vaniÄky. Maso vytáhneme z vývaru a dáme na pekáÄ, spolu s masem vylovÃme také zeleninu a pÅ™idáme ji na pekÃ¡Ä také. Maso podlijeme vývarem a dokoÅ™enÃme celým novým koÅ™enÃm a celým pepÅ™em. PÅ™ikryjeme a dáme do trouby péct. PrůběžnÄ› maso kontrolujeme, obracÃme a podléváme.
OmáÄku pravidelnÄ› mÃcháme ode dna, aby se nám nepÅ™ipálila a varem redukujeme obsah vody v omáÄce. V meziÄase omáÄku osolÃme a pÅ™idáme pepÅ™. Jakmile jsou rajÄata mÄ›kká, dajà se vaÅ™eÄkou rozetÅ™Ãt o stÄ›nu hrnce, můžeme smÄ›s projet mixerem. Posléze Äekáme až se omáÄka opÄ›t vyvařà a zhoustne.
Jakmile má omáÄka správnou konzistenci a maso je upeÄené, pak můžeme podávat s houskovým knedlÃkem.
No comments yet.