Drobenka:

hrubá nebo polohrubá mouka
máslo
cukr

Do misky nakrájíme máslo na kousky a zasypeme moukou a cukrem. Pak máslo rukou rozemneme v mouce a postupně přidáváme mouku a cukr tak, aby se máslo s moukou spojilo takovým způsobem, že vzniknou hrudky a směs nebude zanechávat na ruce tuk z másla.

Dáme zchladit do lednice.

Tvaroh:

1 kostka tvarohu
rozinky
rum
cukr krupice
citronová kůra

Rozinky naložíme do rumu (můžeme i den předem). Pokud někdo nemá rád rum v pečivu je možno dát rozinky nenamočené.

Tvaroh doporučuji mÄ›kký 30%, musí mít hrudkovitou konzistenci, tedy nejlépe ten v alobalu. V případÄ›, že máme k dispozici pouze kelímkový, pak jej vyždímáme pÅ™es plátno. Pokud toto neudÄ›láme, pak tvaroh nebude uvnitÅ™ vdolečku tak patrný, rozteče se uvnitÅ™ a pokud vdoleček Å¡patnÄ› zabalíme, bude pak spíše na plechu než uvnitÅ™. 🙂

Tvaroh zasypeme cca 2-3 polévkovými lžícemi cukru krupice a nahoru nastrouháme citronovou kůru a přidáme rozinky. Zpravujeme tak, aby se tvaroh spojil s cukrem a citronovou kůrou. V případě potřeby dochutíme cukrem.

Pokud nám to konzistence hmoty dovoluje, vytvoříme si z ní kuličky (bude se s nimi lépe pracovat).

Dáme do lednice.

Těsto:

3 žloutky (pokud se dají vajíčka celá, bude těsto tvrdé, bílek se použije na potření vdolečku nebo na sníh do tvarohu)
100g másla
100g cukru (moučka nebo krupice)
400g hladké mouky
100g hrubé mouky
1 kostka pekařského droždí (42g)
2-3 deci mléka (čím tučnější tím lepší)
sůl

Do mísy vhodíme 3 žloutky a přidáme na kousky nakrájené máslo a zasypeme cukrem.

Mléko zahÅ™ejeme na teplotu o nÄ›co málo vyšší než je teplota tÄ›la (mléko nevaÅ™it), nalejeme do hrnečku (asi 1 – 1,5 deci) asi do půlky a dovnitÅ™ nadrobíme kostku droždí a zasypeme asi 3 Å¡petkami cukru krystalu, dáme na topení, či jiné teplé místo a necháme pracovat až vznikne kvásek.

V míse rozmícháme povolené máslo se žloutky a cukrem. Mícháme až do té doby, dokud se máslo úplně se zbytkem nespojí. Jakmile máme hotovo, tak do mísy vsypeme obě mouky. Přidáme sůl, stačí trochu. Uděláme v mouce důlek, vlejeme zbyk mléka.

Tou dobou bychom měli mít již připravený kvásek. V hrnečku vznikla vrstva rozpuštěných kvasnic, která nabyla a vyplnila zbývající část hrnečku. Pokud tomu tak je, vlijeme kvásek do důlku v mouce.

Zpracujeme těsto na vláčnou hmotu tak, aby se co nejméně lepila na vařečku, kterou těsto zpracováváme. Podle potřeby podsypáváme hladkou moukou. Jakmile máme těsto zpracováno, dáme jej na teplé místo, aby mohlo vykynout.

Jakmile těsto vykyne, pak jej podmísíme vařečkou a dáme opět kynout. Takto postupujeme ještě 2x.

Výroba a balení

Na desku si nasypeme hladkou mouku a rozhrmene do tenké vrstvy. Těsto bereme z mísy a trháme na malé kousky (asi 4-5 cmv průměru a max 1cm vysoké), které klademe na desku. Pokud se nám těsto lehce lepí na prsty, tak si je namočíme do hladké mouky.

Jakmile máme desku pokladenou kousky těsta, začneme dávat tvarohové kuličky (případně nandaváme lžící a příborovým nožem). Máme-li tvaroh nandán, pak začneme těsto balit. Rohy slepíme k sobě stylem bramborová taštička a pak v rukou vytvoříme kuličku. Odchlipující se rohy zmáčkneme k sobě, aby se spojily.

Do kuliček prostÅ™edníčkem vytvoříme uprostÅ™ed důlky, tak abychom neroztrhli tÄ›sto. Vznikne kolečko s důlkem uprostÅ™ed. 🙂 Okraje potÅ™eme bílkem, snažíme se nedávat bílek do důlku, pak z důlku vytékají povidla.

Do důlků dáme povidla a zasypeme drobenkou.

Pekáč vymažeme máslem a připravené vdolečky dáváme na pekáč a poté do předehřáté trouby na 180°C-200°C.

Tento recept je asi na 60 vdolečků. Záleží na tom, jak velké vdolečky budete dělat, jak jste šikovní při balení a jak se povedlo těsto.