Přípravíme si následující ingredience (pro 3 lidi):

  • 6 tenkých (2-3mm) plátků vepÅ™ového masa
  • 500g žampionů
  • rýže
  • cibule
  • Å¡unka
  • Å¡paldová mouka
  • sů, pepÅ™
  • olej, máslo

Oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky. Maso nasolíme, případně i jinak okořeníme (podle chuti). Maso necháme na pánvi zprudka zatáhnout. Na Wokové pánvi rozpustíme olej a máslo, až je toto rozpuštěno, vhodíme žampiony a zlehka je osmažíme, osolíme, opepříme, po té vložíme osmažené plátky, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Na pánvi, kde jsme připravovali maso, prozatím ponecháme tuk.

Po té si připravíme cibulku. Vezmeme jednu střední cibuli, oloupeme a nakrájíme na jemno. Na jemno také nakrájíme 1-2 plátky šunky. Pánev, na které jsme připravovali maso, rozehřejeme a dáme na ni připravovat polovinu nakrájené cibule. Až cibule zesklovatí, přidáme šunku, po osmažení, vsypeme směs do dusících se žampionů s masem. Celou směs podlejeme vodou a necháme dál dusit.

Dáme si připravovat rýži. Pokud připravujeme rýži ve varných sáčcích, dáme ji připravit podle návodu. Pokud připravujeme rýži klasicky pak postupujeme následovně. Na hrnkujeme si potřebné množství rýže a v cedníku propláchneme, zapamatujeme si počet hrnků rýže. V kastrolu vzpěníme cibulku. Pak vsypeme propláchnutou rýži do kastrolu, promícháme s cibulkou. Rýži zalijeme vodou. (Vody je potřeba 1,5x více než rýže. Tedy, pokud jsme dali 3 hrnky rýže, pak musíme dát 4,5 hrnku vody.) Rýži osolíme a dáme vařit. Rýže je hotova až voda vyvře.

Pokud máme připravenou rýži ve varných sáčcích, můžeme do rýže cibulku přidat pouvaření. Uvařenou rýži vsypeme do misky. Na pánvi necháme cibulku zesklovatět a tuto vsypeme do misky s rýží. Promícháme a máme připraveno.

Do dusící se směsi si připravíme mouku na zahuštění. Použil jsem špaldovou, protože nehrudkuje, když se rozpouští ve vodě. Připravenou mouku vlijeme do směsi. Směs připravujeme již bez pokličky a čekáme až sos lehce zhoustne. Občas sos ochutnáme a případně dokořeníme.

Pokud se nám hustota sosu zdá dostatečná a máme připravenu i rýži, naložíme jídlo na talíř a můžeme servírovat na stůl. K jídlu můžeme nabídnout červené víno, doporučuji Cabernet Moravia.