PÅ™evzato z blogu — http://dolcevita.blog.cz/0702/quiche-lorraine

Tímto děkuji za inspiraci.

A tady je recept.

na celozrnné těsto

  • 300 g mouky Å¡paldové (viz foto)
  • Å¡petka soli
  • ½ másla (125 g)
  • vlažná voda (100 ml)

na náplň

  • minimálnÄ› 12 stÅ™edních cibulí – co se běžnÄ› prodávají v supermarketech
  • 150 g slaniny pokrájené na kostičky
  • dobrý olej na smažení (olivový)
  • 200 g hustá kysaná smetana – NapÅ™. Cremefine zakysaná smetana jemná
  • sůl, čerstvÄ› mletý pepÅ™ (případnÄ› 4barevný pepÅ™)
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra (gouda)
  • Å¡petka provensálských bylinek
  • 2 žloutky

Těsto z celozrnné mouky má mnoho předností, ale nejvíce oceníte při práci jeho pružnost a pracovat se s ním bude opravdu velmi jednoduše. Vlažná voda zajistí jeho nelepivost. Za krátkou dobu ho zpracujeme, prohněteme a necháme odpočinout. Klidně i přes noc v chladu, v časové tísni alespoň hodinku. Mezitím si připravíme cibulovou náplň.

Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na hrubší klínky. V pánvi rozehřejeme olej a cibulové plátky na něm osmažíme. Během smažení přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Když cibule začíná zlátnout, tak odstavíme a necháme prochladnout. Do mísy vybereme všechnu osmaženou cibuli se slaninou, pomocí děrované naběračky odstraníme přebytečný tuk. Osolíme, opepříme a přidáme špetku provensálských bylinek stačí i sušené. Necháme zchladnout a jdeme připravit těsto do koláčové zapékací formy.

Vál či pracovní desku lehce pomoučíme a připravené těsto velmi snadno za pomoci válečku vyválíme na výšku cca 4 mm. Vezmeme formu na koláč a vrchní stranou ji obtiskneme na vyválené těsto. Přitlačíme a ostré hrany nám naznačí těstové kolo, od kterého snadno odtrhneme všechny přebytky těsta. Formu není třeba vymazávat, jen lehce potřu olivovým olejem. Kápnu do středu formy a kouskem papírového ubrousku rozetřu po celé formě. Jelikož se těsto před vyvalováním trochu podsypalo, mouka na spodku těstového kola dostatečně ulpěla, tedy hodím tam těsto tak, jak je. Zbytky těsta zformuji na tenký váleček a utvořím z něj hrany koláče. Prsty zlehka přimáčknu, spodní placku propíchám na několika místech ostrými hroty vidličky, aby se těsto při pečení nezvedalo. Těsto je ve formě a je čas na předehřátí trouby. Zahřejeme na 180 °C.

Vrátíme se k cibulové směsi, které chybí už jen pár detailů. Nastrouháme tvrdý sýr na hrubém struhadle. Do cibulové směsi přidáme hustou kysanou smetanu (Rama cremefine), 2 žloutky a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sýr a takto připravenou hmotu nalijeme na koláčový korpus a strčíme do předehřáté trouby. Od tohoto momentu pečeme 35 minut.

Upečený koláč vyndáme a doporučuji nechat mírně zchladnout. Do deseti minut se horký sýr zatáhne a koláč se tím zpevní a při samotném krájení budou koláčové řezy úhlednější. Jinak tento koláč lze jíst též studený a nic na kráse mu to neubere.

Pokud máme, tak si stylově otevřeme alsaské bílé víno, např. Ryzlink či Sauvignon bude dosti vznešeným doprovodem.

Tady máte ukázky quiche.