Recept na quiche – Francouzský slaný koláÄ
- 24 května, 2007
- Posted in Recepty
- Write comment
PÅ™evzato z blogu — http://dolcevita.blog.cz/0702/quiche-lorraine
TÃmto dÄ›kuji za inspiraci.
A tady je recept.
na celozrnné těsto
- 300 g mouky špaldové (viz foto)
- Å¡petka soli
- ½ másla (125 g)
- vlažná voda (100 ml)
na náplň
- minimálnÄ› 12 stÅ™ednÃch cibulà – co se běžnÄ› prodávajà v supermarketech
- 150 g slaniny pokrájené na kostiÄky
- dobrý olej na smaženà (olivový)
- 200 g hustá kysaná smetana – NapÅ™. Cremefine zakysaná smetana jemná
- sůl, ÄerstvÄ› mletý pepÅ™ (pÅ™ÃpadnÄ› 4barevný pepÅ™)
- 200 g strouhaného tvrdého sýra (gouda)
- špetka provensálských bylinek
- 2 žloutky
TÄ›sto z celozrnné mouky má mnoho pÅ™ednostÃ, ale nejvÃce ocenÃte pÅ™i práci jeho pružnost a pracovat se s nÃm bude opravdu velmi jednoduÅ¡e. Vlažná voda zajistà jeho nelepivost. Za krátkou dobu ho zpracujeme, prohnÄ›teme a necháme odpoÄinout. KlidnÄ› i pÅ™es noc v chladu, v Äasové tÃsni alespoň hodinku. MezitÃm si pÅ™ipravÃme cibulovou náplň.
Cibule oloupeme, pÅ™epůlÃme a nakrájÃme na hrubÅ¡Ã klÃnky. V pánvi rozehÅ™ejeme olej a cibulové plátky na nÄ›m osmažÃme. BÄ›hem smaženà pÅ™idáme na kostiÄky nakrájenou slaninu. Když cibule zaÄÃná zlátnout, tak odstavÃme a necháme prochladnout. Do mÃsy vybereme vÅ¡echnu osmaženou cibuli se slaninou, pomocà dÄ›rované nabÄ›raÄky odstranÃme pÅ™ebyteÄný tuk. OsolÃme, opepÅ™Ãme a pÅ™idáme Å¡petku provensálských bylinek staÄà i suÅ¡ené. Necháme zchladnout a jdeme pÅ™ipravit tÄ›sto do koláÄové zapékacà formy.
Vál Äi pracovnà desku lehce pomouÄÃme a pÅ™ipravené tÄ›sto velmi snadno za pomoci váleÄku vyválÃme na výšku cca 4 mm. Vezmeme formu na kolÃ¡Ä a vrchnà stranou ji obtiskneme na vyválené tÄ›sto. PÅ™itlaÄÃme a ostré hrany nám naznaÄà tÄ›stové kolo, od kterého snadno odtrhneme vÅ¡echny pÅ™ebytky tÄ›sta. Formu nenà tÅ™eba vymazávat, jen lehce potÅ™u olivovým olejem. Kápnu do stÅ™edu formy a kouskem papÃrového ubrousku rozetÅ™u po celé formÄ›. Jelikož se tÄ›sto pÅ™ed vyvalovánÃm trochu podsypalo, mouka na spodku tÄ›stového kola dostateÄnÄ› ulpÄ›la, tedy hodÃm tam tÄ›sto tak, jak je. Zbytky tÄ›sta zformuji na tenký váleÄek a utvoÅ™Ãm z nÄ›j hrany koláÄe. Prsty zlehka pÅ™imáÄknu, spodnà placku propÃchám na nÄ›kolika mÃstech ostrými hroty vidliÄky, aby se tÄ›sto pÅ™i peÄenà nezvedalo. TÄ›sto je ve formÄ› a je Äas na pÅ™edehřátà trouby. ZahÅ™ejeme na 180 °C.
VrátÃme se k cibulové smÄ›si, které chybà už jen pár detailů. Nastrouháme tvrdý sýr na hrubém struhadle. Do cibulové smÄ›si pÅ™idáme hustou kysanou smetanu (Rama cremefine), 2 žloutky a promÃcháme. Nakonec zlehka vmÃcháme sýr a takto pÅ™ipravenou hmotu nalijeme na koláÄový korpus a strÄÃme do pÅ™edehřáté trouby. Od tohoto momentu peÄeme 35 minut.
UpeÄený kolÃ¡Ä vyndáme a doporuÄuji nechat mÃrnÄ› zchladnout. Do deseti minut se horký sýr zatáhne a kolÃ¡Ä se tÃm zpevnà a pÅ™i samotném krájenà budou koláÄové Å™ezy úhlednÄ›jÅ¡Ã. Jinak tento kolÃ¡Ä lze jÃst též studený a nic na kráse mu to neubere.
Pokud máme, tak si stylovÄ› otevÅ™eme alsaské bÃlé vÃno, napÅ™. Ryzlink Äi Sauvignon bude dosti vzneÅ¡eným doprovodem.
Tady máte ukázky quiche.
TÃmto dÄ›kuji za propagaci dobrého slaného koláÄe 🙂
Obávám se, že je zde popletený buÄ název, nebo pÅ™Ãprava. Toto je Lotrinský slaný koláÄ, Quiche je smÄ›s vajec, Å¡unky, sýra, pórku, zalitá Å¡lehaÄkou a upeÄená. Žádná slanina a hodnÄ› cibule, to je pravý Lotrinský koláÄ.
ZdravÃm. 🙂 — Quiche nenà jen jeden konkrétnà recept. Receptů na quiche jsou mraky a liÅ¡Ã se vesnici od vesnice. viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Quiche. Je to nÄ›co podobného jako u nás na Slovácku vdoleÄky, ve stÅ™ednÃch ÄŒechách se tomu Å™Ãká „trojctihodné koláÄky“, jinde „moravské koláÄky“ a tak dále. 🙂