Na vepřovou pečeni s rajčatovou omáčkou potřebujeme následující ingredience:

  • 1 kg vepÅ™ového plecka
  • 15 dkg anglické slaniny na Å¡pikování
  • 1 kg čerstvých rajčat
  • 400 g loupaných rajčat v konzervÄ›
  • 5 mrkví
  • 3 cibule
  • pórek
  • celer (doporučuji Å™apíkatý)
  • sůl a koÅ™ení

Do hrnce si dáme vařit vodu. Plecko prošpikujeme špalíčky anglické slaniny a osolíme. Oškrabeme 2 mrkve, oloupeme jednu cibuli a ukrojíme kus pórku, vše přepůlíme, aby se nám to dobře vlezlo do hrnce.  Než začne voda vařit, vhodíme zeleninu. Po uvedení vody do varu vložíme celý kus prošpikovaného plecka. Nezapomeneme vodu dost osolit.

Než se maso ovaří cca 15-20 minut, připravíme si přípravu na omáčku. Oškrabeme zbylé tři mrkve a nakrájíme je na kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme na hrubo. Pokud použijeme řapíkatý celer, pak jej nakrájíme na kostky, v případě použití celerové bulvy, doporučuji ji nastrouhat.

Dále doporučuji si rovnou připravit i rajčata. Čerstvá rajčata nakrojíme a spaříme, aby šla loupat.

Doporučuji spařovat rajčata tak, že si ohřejeme vodu v rychlovarné konvici, rajčata přelijeme a po cca 15-20 vteřinách přelijeme studenou vodou. Budou se nám lépe loupat. Pokud mají rajčata tvrdou slupku, můžeme postup s horkou s studenou vodou opakovat.

Rajčata oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Vykrojíme také zelené konce od stopky tak, aby na rajčeti nezůstaly žádné zelené části pouze červená masa. Otevřeme si konzervu s loupanými rajčaty. Tato přidáváme hlavně pro barvu, neboť mimo sezónu nemají čerstvá rajčata dostatek barviva a výsledná omáčka by byla mdlé barvy.

Na pánev si dáme olivový olej na kterém necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme kořenovou zeleninu. Po chvíli restování přidáme loupaná čerstvá rajčata. Až loupaná rajčata začnou pouštět šťávu, přidáme loupaná rajčata z konzervy. To z toho důvodu, že čerstvá rajčata se připravují déle než loupaná z konzervy.

Připravíme si pekáč na maso. Pokud máme bláznivou troubu, tak maso dáme ještě radši do alobalové vaničky. Maso vytáhneme z vývaru a dáme na pekáč, spolu s masem vylovíme také zeleninu a přidáme ji na pekáč také. Maso podlijeme vývarem a dokořeníme celým novým kořením a celým pepřem. Přikryjeme a dáme do trouby péct. Průběžně maso kontrolujeme, obracíme a podléváme.

Omáčku pravidelně mícháme ode dna, aby se nám nepřipálila a varem redukujeme obsah vody v omáčce. V mezičase omáčku osolíme a přidáme pepř. Jakmile jsou rajčata měkká, dají se vařečkou rozetřít o stěnu hrnce, můžeme směs projet mixerem. Posléze čekáme až se omáčka opět vyvaří a zhoustne.

Jakmile má omáčka správnou konzistenci a maso je upečené, pak můžeme podávat s houskovým knedlíkem.